januari 18, 2021

Protein

Kött, fågel och fisk på keto diet

Du kan tryggt njuta av fisk, skaldjur, kyckling, kalkon och alla typer av kött utan att det påverkar din keto diet. Dessa livsmedel räknas som ketovänliga. Tillsammans med ägg, grönsaker, fett och mejeriprodukter utgör mörkt och vitt kött basen i ett ketoskafferi. Välj gärna ekologiskt och närproducerat när du har möjlighet. På så sätt värnar du om både miljö och din hälsa.

Härdat kött och salami

Vitt och mörkt kött

Det allra bästa är att välja det fetaste alternativet när du väljer kött. Oftast innehåller det mörka köttet mer fett än vitt kött (fisk, fågel, skaldjur). Korvar och härdat kött går också bra, men läs för säkerhets skull innehållsförteckningen eftersom dessa produkter vanligtvis innehåller tillsatt socker. Om du köper färdiga hamburgare eller köttfärs bör du välja en 80/20 blandning för att få i dig mest möjligt med fett. Kom ihåg att ditt val av kött och feta såser är en utmärkt kombination. Välj hellre ugnsrostade grönsaker och mer sås, framför mos och sås.

Tips! Du som inte äter fläsk kan istället välja lamm. Lamm är rikt på både proteiner och järn.

Grillade fläsk kotletter

Fisk och skaldjur

Det är fritt fram att äta både fisk och skaldjur. Ju fetare fisk desto bättre. Lax, sill, makrill, öring och scampi är exempel på fet fisk som är proteinrik. De är dessutom fyllda med essentiella omega-3-fettsyror. Laga gärna en krämig fisk- och skaldjurssoppa eller varför inte en fiskgratäng?

Tips! Till en smörstekt fiskfilét kan du servera blomkålsris som tillbehör. Enkelt men imponerande om du har gäster på besök.

Balanserad kost

Det allra viktigaste är att komma ihåg att kosthållningen ska vara balanserad även om du går på keto diet. Det innebär att du bör äta lite av allt som är tillåtet. Det är varken hälsosamt eller vinstgivande att tex enbart äta proteiner eller bara en typ av proteinkälla. Detta kan i längden påverka din keton produktion och dessutom leda till hälsorelaterade problem. Du kan läsa mer om hur du äter riktigt i artikeln fett som bränsle.

– Scrolla till sidan – 

Produkt 100 gram Netto kolhydrater Fett gram Protein gram
Köttfärs 0 gram 20 gram 24 gram
Ribeye biff 0 gram 25 gram 27 gram
Bacon 0 gram 51 gram 13 gram
Fläskkotlett 0 gram 18 gram 30 gram
Kycklinglår 0 gram 18 gram 17 gram
Kycklingbröst 0 gram 1 gram 26 gram
Lax 0 gram 15 gram 23 gram
Lamm 0 gram 27 gram 19 gram
Lever 0 gram 5 gram 19 gram
Ägg 1 gram 10 gram 12 gram

Leave A Comment