Om ketokungen

Hej! Är du precis som jag, glad i god mat men har insett att du inte längre kan äta vad som helst när som helst utan att det påverkar vikten?

Eftersom keto har förändrat både mitt liv och min vikt vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter och upplevelser knutna till denna lite kontroversiella diet. Jag kan inte lova att du vill uppnå samma resultat som mig men jag kan lova att jag ska försöka göra allt jag kan för att hjälpa dig på vägen.

Idag kan jag återigen unna mig mat som gör mig glad utan att vågen visar viktuppgång och utan att jag har dåligt samvete. För första gången på länge känner jag mig stark, positiv, hälsosam och full av energi. Jag ser plötsligt möjligheter framför begränsningar och har insett att små förändringar kan leda till stora förbättringar. Följ mig gärna på mitt äventyr, detta är bara början!

Min keto resa

Jag påbörjade min keto resa i slutet av 2019. Och den största anledningen till att jag fortfarande svärjer till denna diet beror på att jag äntligen lyckats hitta en balans i min tillvaro. Keto har inte bara blivit en diet utan en livsstil. Utan tvekan har keto förändrat mig som person men också mitt liv. Fram till dess att jag fyllde 30 år var jag varken intresserad av vikt eller kost eftersom behovet aldrig funnits. Men runt denna tid började både kroppen och livet att förändra sig. Jag fick ett mer stillasittande jobb, mindre tid till aktivitet och framför allt en metabolisk förändring i kroppen. Lite motion och utebliven träning, samt dåliga matvanor och kalla öl resulterade plötsligt i både övervikt och ohälsa.

Jag har alltid varit aktiv och gillat att träna. När jag mönstrade i militären vid 18 års ålder vägde jag 67 kg. I samband med att jag fyllde 35 år vägde jag tresiffrigt.

DET VAR DETTA ÖGONBLICK SOM GAV MIG EN TANKESTÄLLARE OCH SOM FICK MIG TILL ATT VILJA PÅVERKA OCH FÖRÄNDRA MIN SITUATION.

Sedan dess har jag under åren som gått prövat det mesta för att hitta mitt bästa jag. Oavsett vilken bantningskur eller diet jag har gått på har jag dock funnit ut att det inte finns några genvägar. Ska man lyckas måste man faktiskt anstränga sig och vara konsekvent med både matvanor och träning.

5:2 dieten

Den diet som fungerat bäst bortsett från keto är den kända 5:2 dieten. 5:2 dieten innebär att man äter som vanligt i 5 dagar och de resterande 2 dagarna äter man endast runt 500 kcal per dag. Till en början gick jag ner i vikt och upplevde därför dieten som positiv. Problematiken uppstod däremot när det var dags för lågkalori-dagarna då intaget av kalorier helst skulle ligga under 500 kcal. Jag var konstant hungrig, sur, okoncentrerad och trött. Enbart 3 kokta ägg på en lågkalori-dag gav mig till slut ångest. Jag insåg därför att denna diet på lång sikt var ohållbar eftersom den gjorde mig både olycklig och hungrig.

Trendig vegetarian

Efter att ha avslutat 5:2 dieten var jag fast besluten om att finna en ny diet som både jag själv och min omgivning skulle kunna acceptera. Jag googlade och sökte information med hopp om att finna en lösning på mina problem. Alla mina sök resulterade i en och samma slutsats; vegetarisk kost. Efter att jag lagt på mig ytterligare några kilon och efter att jag sett Netflix dokumentären ”What the health” av Kip Andersen förstod jag att detta var min nya diet. Från den ena dagen till den andra valde jag bort kött, kyckling och mjölk till fördel för broccoli och kikärter. Nu skulle jag bli trendig vegetarian. I tillägg skulle jag bli snäll och omtänksam mot djur, klimat och miljö.

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Vi delar inte  din e-postadress. Du kan när som helst avbryta prenumerationen för våra e-postmeddelanden.

Tack! Din anmälan till nyhetsbrev är skickad
Något gick fel

The vegetarian honeymoon

Mitt intresse för mat och matlagning har alltid varit stort. Övergången till vegetarisk kost var därför ganska enkel sedan internet vimlar av nyttiga och goda vegetariska recept. De 4 första veckorna var helt fantastiska och jag la otroligt mycket kraft och energi på att tillaga sund och spännande vegetarisk mat. Relativt snabbt gick jag dessutom ner nästan 10 kg. En anledning som givetvis sporrade mig till att vilja fortsätta. I efterhand har jag lärt mig att denna period brukar kallas ”The vegetarian honeymoon”.

Säg att du äter mindre kött

Genom att hålla min nya diet lite hemlig för min omgivning undvek jag dessutom alla diskussioner runt mitt nya val av livsstil. Om jag annars under en lunch eller på en fest nämnde att jag slutat äta kött, så var det samtalsämnet resten av kvällen. Till en viss grad försvarade jag mitt val men att ständigt diskutera om man ska äta eller inte äta kött blir påfrestande i längden. Mitt tips till alla er som funderar på att bli vegetarianer är därför att det oftast räcker med att säga att man försöker att äta mindre kött. Denna teori är faktiskt de flesta eniga i. Och helt plötsligt är inte ordet vegetarian längre i fokus utan istället kan alla enas om att mindre kött bara är positivt, både för naturen, kropp och själ.

Jag blev allt mer slapp, trött och energilös

Mitt liv som vegetarian var egentligen ganska enkelt. Matlagningen krävde förvisso planläggning, men jag kunde äta mig mätt vid varje måltid. Efter ett par månader med snabb progression avtog så viktminskningen och gaserna i magen hade kommit för att stanna. Det sägs att detta är ett problem som bara uppstår i startfasen, men i mitt fall var detta ett existerande problem i 2 års tid. Så småningom blev detta också en av anledningarna till att jag tog beslutet om att inte fortsätta min vegetariska resa.

Den andra anledningen till att jag slutade leva som vegetarian beror på att jag med tiden blev allt mer slapp, trött och energilös. Jag fick ont i kroppen och hade svårt att återhämta mig efter en aktivitet eller ett träningspass. Jag prövade att addera olika mineral- och vitamintilskott men utan resultat. I samma veva gick jag upp nästan hälften av de kilona jag hade förlorat i starten. Ett hårt bakslag i min 2-åriga vegetariska karriär. Detta resulterade i att jag började inkludera lite kyckling och ägg i min strikta kosthållning. Jag mådde genast bättre, men med kycklingkebaber och feta såser kom också kilona tillbaka. Och innan jag visste ordet av befann jag mig återigen på ruta 1.

Mitt liv som vegetarian var över

Under julen 2019/2020 var jag med familjen i Thailand. Efter en lång och påfrestande flygresa vaknade vi upp på hotellrummet med jetlag och tomma magar. Vi gick ut på smågatorna i Karon beach där jag njöt av både folkmyller och spännande dofter. Alla intryck av färgglad exotisk mat, nyfångad fisk samt doften av kolgrillat kött fick mig att inse att mitt liv som vegetarian var över. I dimman av rökos med solnedgången som bakgrund åt jag kött för första gången på nästan 2 år. Och jag kan fortfarande minnas smaken av de små grillade revbensspjällen som jag sköljde ner med en iskall Singha beer. Alltihop var egentligen fantastiskt. Semester, tid med familjen, att sitta vid havet, känslan av sand mellan tårna och i tillägg bli serverad världens godaste spareribbs. Totalupplevelsen fick mig att inse att detta var något jag hade saknat och att detta var något jag inte längre ville leva utan.

Thai matlagning
Karon beach Thailand

Söket ”Best diet” i Youtube

Kött var därmed tillbaka på min meny, liksom den jobbiga degklumpen till mage. Eftersom semestern bjöd på många lata dagar vid poolen, fick jag gott om tid till läsning samt tid till att utforska Youtube. Hotellet hade bra WIFI och jag passade på att utbilda mig i WordPress. Jag läste och tittade på allt jag kom över relaterat till kost, träning och hälsa. Jag var nu 43 år gammal och det enda jag mer med säkerhet visste, var att jag aldrig mer vill leva utan kött. En av dessa dagar i solstolen företog jag söket ”Best diet” i Youtube. På plats 2 kom det upp ”Keto for beginners”. Jag vet inte varför jag tryckte på länken men nu i efterhand, med facit i handen, vet jag att det är något av det bästa jag har gjort.

Min nya livsstil

Nu, 1 år senare sitter jag här och skriver. Min nya livsstil består endast av ketogen kost och jag har aldrig mått bättre. Jag vill nästan gå så långt att jag vågar påstå att jag har hittat receptet på en varaktig hälsosam livsstil. Keto är utan tvekan ett vinnande koncept som faktiskt fungerar, utan att du måste vidta drastiska åtgärder. Ketokungen.se har kommit till för att jag gärna vill föra budskapet vidare. Om du är trött på att jojo-banta, aldrig känner dig mätt och belåten eller tillfreds med din kropp kanske keto-dieten även är något för dig? Mitt tips är att ge keto en chans i åtminstone 4 veckor. Jag ska försöka hjälpa dig på vägen dels med att nå ditt mål men också för att påminna dig om varför du gör denna resa. Våga hoppa!

Keto är utan tvekan ett vinnande koncept

Till sist vill jag tydligt påpeka att jag inte har någon utbildning i kost eller hälsa, så allt det jag skriver om på Ketokungen.se baseras bara på egna erfarenheter, såvida ingen annan källa anges.

Mvh Nicke, AKA Ketokungen
Oslo, Januari 2021