december 30, 2020

Keto och alkohol

Dieter och alkohol är sällan en lyckad kombination. Medan du njuter av ett glas vin till maten sätts din fettförbränning på paus och eftersom din alkoholtolerans är annorlunda kan du dessutom uppleva olika effekter av alkohol. Du blir tex lättare berusad och din bakfylla kan upplevas som betydligt olustigare. Ketodieten och alkohol är inget undantag. Det allra bästa är därför att undvika alkohol helt och hållet eller pröva att finna en balans du kan leva med.

Röd vin och keto

Ketovänliga alkoholalternativ

Eftersom intaget av kolhydrater ska vara minimalt när du går på ketodiet är viss alkohol att föredra framför annan. I allmänhet gäller, ju lägre alkoholhalt, desto lägre kolhydratinnehåll och socker. Och det finns gott om alternativ som innehåller lite kolhydrater. Rena spritsorter såsom vodka, gin, rom och tequila innehåller inte kolhydrater över huvud taget. Däremot uppstår det ett problem när du ska blanda drinkar av dessa spritsorter. Söta drycker som juice och läsk innehåller mängder av socker som snabbt får oss ut av ketos. En lösning kan då vara att blanda vodkan med vanligt sodavatten. Denna drink har på senare år blivit väldigt populär och kallas för Skinny bitch. Om vodka blandat med bubbelvatten inte är det första du tänker på när det är fredag finns det andra alternativ. Sockerfri tonic eller light cola innehåller lite kalorier men inget socker.

Tips! Undvik klassiska drinkar som Whiskey sour, Long island iced tea och Daquiris då de innehåller sockerblandningen sourmix.

Whiskey drink
Grogg och keto diet

Rött eller vitt vin?

Oavsett färg på vinet så har både röda och vita viner en snarlik näringsprofil. Ett glas rödvin eller vitvin innehåller ca. 120 – 125 kalorier, 4 gram kolhydrater och 1 gram socker. Rödvin har dock en liten fördel då det innehåller mer vitaminer och mineraler.

Torra viner är att föredra framför söta dessertviner. Se upp för billigt vin både på box och i flaska eftersom vinet oftast innehåller tillsatt socker för att smaka bättre. Det allra bästa är att välja naturella viner som innehåller varken tillsatser eller socker. Lasta gärna ner applikationen Raisin om du är osäker, så får du hjälp med förslag på ketovänliga röd- och vitviner.

Öl vs kalorisnål öl

Under senare år har kalorisnål öl eller ”low carb” öl fått stor genomslagskraft. Ölen förknippas med slående budskap som 0% kalorier eller 0% carbs. Marknadsföringen runt denna typ av öl får oss gärna att tro att vi kan dricka obegränsade mängder utan att det vill få några som helst konsekvenser.

Enligt en undersökning från LivLighter tror 1 av 3 män att kalorisnål öl är hälsosamt, vilket naturligtvis är en myt. Det är korrekt att lågkolhydrat-öl innehåller något mindre kalorier än vanlig öl, men ölen är fortfarande inte hälsosam ur någon aspekt. Kalorisnål öl vill heller inte resultera i viktnedgång, begränsa därför intaget. Öl är som bekant okänt för sin effekt på vikten, oavsett om den är kalorisnål eller inte.

Tips! Mer än 80% av kalorierna i en öl kommer från alkoholen medan kolhydrater utgör knappa 15%. Om du ska unna dig en kall öl bör du därför välja en öl med låg alkoholprocent.

low carb öl är bra

Så undviker du att göra dåliga val

Trots att det många olika alternativ med alkoholhaltiga drycker som passar dig på keto-diet innebär inte det att alkohol ska bli en del av din ketogena livsstil. All alkohol innebär tomma kalorier som varken tillför proteiner, fibrer, vitaminer eller mineraler. Stora mängder alkohol minskar även kroppens förbränning och ökar risken för olika typer av sjukdomar.

När vi dricker mer än ett par enheter gör vi i tillägg dåliga val. Det resulterar ofta i att vi glömmer alla förhållningsregler och småäter snacks och andra osunda matalternativ. Alkohol bidrar också till att vi sover sämre och vi därmed går miste om vår viktiga djupsömn. Du kan läsa mer om tips till en bättre nattsömn här.

Mitt tips är att dricka 2 glas vin eller ett par öl med låg alkoholprocent max 1-2 gånger i veckan. Är jag sugen på brännvin blandar jag en drink med sodavatten utan socker eller tar en whiskey med is. Drick med måtta – annars är det lätt att tappa fokus.

Leave A Comment