januari 13, 2021

Keto + grönsaker = SANT

Till skillnad från frukt och bär är grönsaker väldigt bra för dig som går på keto diet. Grönsaker är till och med en av hörnstenarna i ketogen kost, eftersom grönsaker generellt innehåller små mängder kolhydrater men stora mängder mineraler, vitaminer och fibrer som är livsviktiga för att kroppen ska fungera. En tumregel för att undvika de grönsaker som har högt innehåll av kolhydrater är att hålla sig till grönsaker som växer ovanför jord. Dessa grönsaker kan du som regel äta dig mätt på med gott samvete. Grönsaker som däremot växer under jord, tex rotgrönsaker, bör endast inkluderas i kosten någon gång emellanåt. Förutom att de är rika på kolhydrater innehåller dessa grönsaker också stärkelse, något vi vill undvika när vi är i ketos.

Bra keto grönsaker

Grön glädje

En krispig og god sallad passar som tillbehör till det allra mesta. Om du vill ha en enkel sallad med lite spännande vri tillsätter du bara en handfull nötter eller ostbitar. Mozarella, feta og chevréost kan varmt rekommenderas till dig som är osäker. Du kan också blanda ihop en proteinrik sallad genom att mixa ägg och räkor med olika favoritgrönsaker. Men glöm inte bort att tillföra lite fett – till ägg och räkor passar en klick majonnäs perfekt. Jag toppar gärna mina sallader med avokado och oliver. Till sist ringlar jag över lite olja. Ordspråket ”man äter med ögonen” har faktiskt en viss betydelse i det här sammanhanget. När det blir lite färre ting på middagstallriken blir presentationen av maten så pass mycket viktigare.

Tips! I dina blandsallader kan du gärna byta ut räkor mot biffstrimlor eller grillad kyckling. Det är både sunt och smakfullt att variera den proteinrika källan. Färska grönsaker kan också bytas ut mot en färgglad grönsakswok

Välj rätt grönsaker

Men vilka grönsaker är egentligen ketovänliga och vilka grönsaker bör man undvika? Ketokungen.se ger dig svaret

– Scrolla till sidan – 

Grönsaker 100 gram Netto kolhydrater Vitaminer
Sparris 2,5 gram C, E, Järn, Kalium
Broccoli 3 gram C, B6, Folat
Blomkål 2,5 gram C, B6, K, Folat
Gruka 2 gram C, K
Gröna bönor 3,5 gram C, Folat, Kalium
Grönkål 6 gram A, C, E, Kalcium
Sallad 2,5 gram C, B6
Paprika (grön) 3 gram C
Tomater 2,5 gram C, Kalium
Zucchini 2 gram C, Folat, Kalium

Undvik grönsaker som växer under jord

Följande grönsaker bör du undvika om du vill stanna i ketos.

– Scrolla till sidan – 

Grönsaker 100 gram Netto kolhydrater Vitaminer
Palsternacka 14 gram C, B3, Folat
Sötpotatis 17 gram C, B6, Kalium
Majs 20 gram B1, B3, Folat, Fosfor
Potatis 24 gram C, B6
Yams 32 gram C, Kalium

Leave A Comment