januari 11, 2021

Dessa keto frukter kan du äta

Som bekant innebär en ketogen diet att du ska vara restriktiv med intaget av kolhydrater. Det är därför lätt att anta att frukt som innehåller mycket socker därför inte är tillåtet. Lyckligtvis kan du äta både frukt och bär, men i moderata mängder.

Naturens godis innehåller stora mängder socker

Javisst, naturens godis innehåller stora mängder socker i form av fruktsocker. Men det är viktigt att komma ihåg att frukt också innehåller livsviktiga vitaminer, mineraler och antioksidanter. Frukt och bär kan dessutom vara rika på fibrer. Och fibrer kan tryggt njutas medan du är i ketos. Här handlar det om att finna en balans och kanske lära sig att frukt kan fungera som en sorts belöning eller dessert. Och de allra flesta äter sällan dessert var dag.

Olika frukter och bär innehåller olika mycket socker

I tabellen nedan visar vi innehållet i 100 gram av respektive frukt. I raden för kolhydrater visar vi netto kolhydrater mer känt som ”net carbs”. Net carbs är de kolhydrater som påverkar ditt blodsocker. Kostfibrer och sötningsmedel är också kolhydrater, men eftersom de inte har någon påverkan på ditt blodsocker så räknas de inte.

– Scrolla till sidan – 

Frukt 100 gram Netto kolhydrater Vitaminer
Avokado (det är en frukt) 2 gram K, C, Kalium
Vattenmelon 6 gram C, koppar, Lykopen
Jordgubbar 5,5 gram C, Antioxidanter
Citron 6 gram C, B6
Tomater (det är en frukt) 4 gram Betakaroten
Hallon 5 gram C, K, Koppar
Persikor 10 gram C, A
Stjärnfrukt 7 gram C, A
Blåbär 11 gram C, E
Lime 8 gram C, E

Vissa frukter och bär ska undvikas

Om du vill hålla ditt intag av kolhydrater under 50 gram om dagen så vill jag understryka att frukt är något du ska äta med måtta. Vissa menar att frukt och bär ska undvikas helt och hållet. Men eftersom jag fortfarande både vill leva och njuta av livet rekommenderar jag små men strikta mängder någon gång emellanåt. Välj gärna frukter och bär med lågt kaloriinnehåll för att vara på den säkra sidan.

– Scrolla till sidan – 

Frukt 100 gram Netto kolhydrater Vitaminer
Ananas 12 gram C
Banan 22 gram C, B6, E
Kiwi 11 gram C, E, K
Mango 15 gram C, A
Vindruvor 16 gram C, Antioxidanter
All torkad frukt <50 gram C

Leave A Comment