Pizza skräpmat

Fett som bränsle

De flesta utav oss har idag glukos (blodsocker) som primär energikälla. När blodsockret är optimalt är det något vi inte lägger märke till. Däremot märker vi snabbt när vi får lågt blodsocker. Tröttheten kommer smygandes och vi blir okoncentrerade och oroliga. Humöret svänger upp och ner och vi blir lätt irriterade. Kroppen är i detta stadie i behov av energi, och det är i detta ögonblick vi oftast väljer den snabbaste och lättaste lösningen. Vi fyller på kroppens bränsletank med snabbmat, godis eller något annat osunt som får oss att må bättre – men bara för en kort stund.

Men vad är egentligen glukos/blodsocker?

Det är den enklaste formen av alla kolhydrater. Tillsammans med fett är glukos kroppens föredragna energikälla. Glukos är viktigt för att kroppen ska fungera optimalt, men det är också viktigt att vi inte överdriver intaget. Det är det överdrivna intaget som leder till en osund och överviktig livsstil.

Glukos maskiner

Varje gång vi äter snabbmat samt hel- och halvfabrikat får vi i oss stora mängder socker. På lång sikt bidrar därför denna typ av mat till att din kropp långsamt förvandlas till en sockerdriven maskin. De osunda kolhydraterna tillsammans med det tillsatta sockret i snabbproducerad mat resulterar i att kroppen tillverkar mängder av glukos. Det är denna process som sedan gör oss överviktiga och osunda, eftersom våra kroppar inte är skapta för att hantera så stora mängder av glukos över en längre period.

Ett överskott av glukos i kombination med lite aktivitet och stress kan med tiden leda till ett eller flera av följande symptom:

Fett som bränsle
  • Övervikt

  • Hjärtsjukdom

  • Diabetes

  • Hudinfektioner

  • Smärtor i leder

Kanske du redan lider utav något av symptomen ovan? Såvida det inte är genetiskt relaterat vågar jag nästan påstå att keto kan vara lösningen på dina problem. Men om du vill lyckas krävs det både fokus, motivation och engagemang. Som alltid finns det sällan genvägar till bättre hälsa. Men med en ketogen kosthållning, daglig motion och stark vilja kan du faktiskt uppnå resultaten du önskar.

Skyll på din hjärna

Den stora utfordringen idag är överskottet av glukos. Mat från snabbmatsrestauranger såsom Burger King och Pizza Hut innehåller onaturliga mängder socker. Likaså fryspizza från Grandiosa. Till och med middagsrätter från Dafgårds är dolda sockerbomber även om ost-och skinkpaj låter som ett sunt alternativ. Och så länge som kroppen endast använder glukos som energikälla betyder det att vi är beroende av socker och alla dessa osunda alternativ. Hjärnan som styr vår överlevnadsinstinkt och som inte vill att vi ska bli fri från vårt sockerberoende påverkar därmed våra val, och får oss därför att välja just snabbmat.

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev

Vi delar inte  din e-postadress. Du kan när som helst avbryta prenumerationen för våra e-postmeddelanden.

Tack! Din anmälan till nyhetsbrev är skickad
Något gick fel
Fett hybrider

Det är på tiden att vi byter ut den gamla förbränningsmetoden och blir hybrider.

Det är på tiden att vi byter ut den gamla förbränningsmetoden och blir hybrider.

Lösningen är att inte enbart använda glukos som energikälla. Innan sockret tog över vår vardag så var vi alla skapta att använda två olika bränslen; glukos och ketoner. Vanligtvis bildas ketoner i levern och detta är något kroppen tillverkar när glukos inte är tillgängligt. Men eftersom de flesta av oss som i regel småäter flera gånger dagligen och glukos därmed finns tillgängligt behöver inte kroppen producera egna ketoner.

Skulle vi däremot sluta småäta så kommer kroppen efter en stund att behöva tillverka energi av fett. Eftersom det inte finns något överskott av glukos så talar kroppen om för våra fettceller att frigöra fettsyra. Fettsyran transporteras sedan vidare till levern som i sin tur omvandlar fettsyran till superbränslet ketoner.

Denna omställning i kroppen sker normalt efter 3 – 10 dagar efter att du slutat inta socker och kolhydrater. Har du haft ett onormalt stort intag av socker och kolhydrater kan omställningsperioden vara något längre. Under övergången upplever de flesta ett slags obehag i kroppen, ett stadie som brukar kallas för ketoinfluensan.

Därför är ketoner ett superbränsle

Alla individer klarar att ställa om kroppen, men omställningen tar olika lång tid. När kroppen väl hittat tillbaka till sin grundinställning går vi in i ett stadie som heter ketos. Det betyder att vi går från att använda en bränslekälla till två. Vi ställer inte bara om kroppen till att bränna fett utan vi ser till att kroppen bränner ketoner, en långt mer effektiv bränslekälla än glukos.

ketos och glukos

Kroppen behöver glukos

Men hur får kroppen tillräckligt med glukos om jag slutar äta kolhydrater och socker? Det är just detta som är det fina med kroppens funktioner. Vår lever omvandlar nämligen proteinet vi äter till glukos. Processen kallas glukoneogenes och kroppen själv anpassar mängden efter behov. I och med detta får vi inget överskott av glukos och vi slipper därmed alla otrevliga biverkningar ovan.

Är du fortfarande osäker om keto dieten är något som passar dig? Läs i så fall mer under ”Kom igång med keto”.